Social media na overlijden
Digitale nalatenschap
Tegenwoordig krijgt u na een overlijden steeds vaker te maken met het digitale nalatenschap. Er zijn verschillende sociale media platforms, zoals Facebook, Instagram, X (Twitter) en LinkedIn, waar u aan kunt denken. Is het de wens dat deze accounts allemaal verwijderd worden of willen jullie deze pagina’s behouden om zo een herdenkingspagina te creëren. Uitvaartcentrum Texel helpt u graag. Hieronder leest u wat u kunt doen met digitale nalatenschap na het overlijden.
Wachtwoorden vastleggen
Het is verstandig om uw wachtwoorden bij leven vast te leggen. Op deze manier krijgen nabestaanden gemakkelijker toegang tot uw sociale media accounts. Eventueel kunt u ook een Sociale Media Testament bij de notaris vastleggen of de wachtwoorden digitaal laten bewaren bij de notaris. In een wilsbeschikking is het mogelijk om vast te leggen wat u wilt dat er gebeurd met uw sociale media accounts en waar u de wachtwoorden heeft bewaard. Het is belangrijk om voor duidelijkheid over wachtwoorden te zorgen voor het digitale nalatenschap.
Dierbare data – Digital Life Legacy
Foto’s, brieven en andere documenten zijn steeds minder vaak fysiek aanwezig. Wilt u na het overlijden beschikking hebben over vergrendelde persoonlijke herinneringen, belangrijke contacten, foto’s, muziek of belangrijke documenten voor de afwikkeling, dan kan Digital Life Legacy u daar ook bij helpen. Digital Life Legacy is samenwerkingspartner van Uitvaartcentrum Texel en kan u helpen met het toegankelijk maken van deze dierbare data. Zij stellen gegevens veilig en geven rechtmatige erfgenamen op juridisch correcte wijze, toegang wanneer wachtwoorden of toestelcodes onbekend zijn. Digital Life Legacy is hét kennis- en expertisecentrum in Nederland wat betreft Digitale Nalatenschap en levert de volgende diensten:
- Toegankelijk maken van computers, laptops, tablets of telefoons waar nabestaanden de wachtwoorden en toegangscode niet van hebben.
- Het herstellen van defecte gegevensdragers zoals harde schijven, USB-sticks of geheugenkaartjes.
- Onderzoek naar mogelijke aanwezigheid van cryptovaluta van overledenen.
- Gratis advies over de online erfenis via hun kennisbank digitale nalatenschap met tips over bijvoorbeeld het opzeggen van een Facebookaccount van een overledene.
Meer tips en informatie kunt u ook op de website bekijken: www.digitallifelegacy.nl
Facebook account na overlijden
Na het overlijden heeft Facebook twee account opties:
- Een herdenkingsstatus toewijzen aan het account
- Het Facebookaccount verwijderen
Wanneer het facebook profiel een herdenkingsstatus krijgt, blijft het voor familie en vrienden mogelijk om herinneringen te delen en geplaatste foto’s en berichten te blijven bekijken. Aan het profiel wordt ‘Ter nagedachtenis van’ toegevoegd, zodat voor iedereen duidelijk is dat het een herinneringspagina betreft. In de instellingen van het profiel kunt u een contactpersoon(familielid of vriend) voor het account opgeven, deze persoon kan dan het account beheren wanneer deze een herdenkingsstatus krijgt.
Stappenplan Facebook profiel wijzigen: https://digitallifelegacy.nl/herdenkingsstatus-facebook/
Instagram account na overlijden
Op Instagram kunt u op een speciale pagina het account van een overledene rapporteren. U kunt een formulier invullen, waardoor het profiel daarna een herdenkingsstatus krijgt. Het is hierbij nodig om een bewijs van overlijden in te dienen naast andere persoonlijke gegevens. Een profiel in herdenkingsstatus blijft openbaar en er hetzelfde uitzien, dus de geplaatste foto’s en video’s blijven zichtbaar. De inhoud van het profiel wordt alleen niet meer gedeeld in het tabblad ‘verkennen’. Ook kan er niet meer worden ingelogd op het account, wanneer deze een herdenkingsstatus heeft.
Stappenplan Instagram profiel wijzigen: https://digitallifelegacy.nl/digitaal-nalatenschap-op-instagram/
LinkedIn account na overlijden
U kunt een LinkedIn profiel te verwijderen na het overlijden. Door enkele vragen te beantwoorden en een bewijs van overlijden te versturen, zal LinkedIn het account verwijderen.
Stappenplan LinkedIn profiel wijzigen: https://digitallifelegacy.nl/wat-te-doen-met-een-overleden-linkedin-lid/
Twitter account na overlijden
Ook via Twitter werkt het laten verwijderen van het account van een overledene op dezelfde manier. Een gemachtigd persoon of een geverifieerd familielid kan de verwijdering van het Twitter profiel aanvragen.
Stappenplan Twitter profiel wijzigen: https://digitallifelegacy.nl/digitaal-nalatenschap-op-twitter/
Microsoft account na overlijden
Toegang krijgen tot een Microsoftaccount is erg moeilijk. Microsoft doet enorm zijn best om de privacy van de oorspronkelijke eigenaar te beschermen maar maakt het daarmee nabestaanden ook erg moeilijk toegang te verkrijgen tot de gegevens van hun dierbaren. Wanneer een Microsoftaccount twee jaar inactief is wordt het account nu automatisch na twee jaar verwijderd. Je kunt als nabestaande van iemand met een Microsoftaccount wel een verzoek indienen voor toegang tot de account.
Wijzigen Microsoft account: https://digitallifelegacy.nl/digitale-nalatenschap-microsoft/